Családi Zseb-Pénz-Tár

Főoldal Közösségi Családi Zseb-Pénz-Tár
Családi Zseb-Pénz-Tár
Szavazz Te is!
  •  
  •  

Veled előfordult már, hogy…

  1. … amikor hazaért a gyermeked a suliból, megkérdezted tőle: “Mi történt ma?”, a válasz fénysebesen érkezett, hogy “SEMMI!”, bőbeszédűbb poronty esetén: “Semmi különös!”?
  2. … a gyerekszobából ömlik ki a játék, és a megközelítése is komoly logisztikai feladatnak tűnik, hiszen testi épséged kockáztatása nélkül bevehetetlennek tűnik a “harctér”? És ez mindennapos?!
  3. … megkérted gyermekedet, hogy mire hazaérsz, addigra legyen olyan szíves, és tündibündi, és drága, és hasonlók, hogy mosogasson el, mert neked már nem lesz erőd, és időd, ő viszont egész nap otthon van? Persze, hogy mire hazaérsz, a telefont nyomogatja, a mosogatni való pedig halmokban áll! No az a bizonyos cérna ekkor fülsüketítő hangok közepette pattan el, miközben a csemete azért még halál nyugodtan lezárja a baráti csevejt: “Az ősöm megint ordibál! Megyek! Csá!” Na innen építs fel egy jó beszélgetést…

Egy kis történelem…
Mi is szülők vagyunk, nagycsaládosak. Van tornász kamasz lány (14 év), sakkozó, kreatív kiskamasz lány (9 év) és egy gézengúz kisfiú!!! (3 év).
És vagyunk mi, a szülők, akik igyekszünk úgy az életre nevelni imádott csemetéinket, hogy közben az áldott gyermeki lét megélése se maradjon el, amellett, hogy iskolába, edzésekre, szakkörökre stb. járnak.
Már korábban beköszöntött az a tény, hogy nagylányunk iskolatársai folyamatosan a büfébe járnak vásárolni. Egy kis zsebpénzzel mi is beállítottuk őt a sorba, de ez persze mindig kevésnek bizonyult. Akkor is, ha növeltük az összeget. Így hát inkább feltöltöttük a táskáját. De akkor is tudott még mit venni a büfében. Beszélgetés a pénzről, annak megkereséséről, a megtakarításokról és az okos beosztásáról. Egy darabig oké, aztán minden kezdődött elölről…
Segítőkész gyerekek, tehát ha megkértük rá őket a házimunkából is kivették a részüket, valamint a rendrakás is ment némi segítséggel. És innentől már minden csak történelem…

A közelmúlt!
Anya több műszakban dolgozik, Apa pedig több munkahelyen. A kamasz lány nem egyezik a kiskamasszal, a kicsi pedig fiú, tehát minden műszaki dolog érdekli. “Te most hányra mész és mikor jössz?” A kutya kapott enni? A macska miért nyávog ennyire? ÁÁÁÚÚÚ! Legó! Már megint egyes? Miért? Rakd le a telefont!”
A sok egyezkedéstől elfáradt a torkunk, és az idegrendszerünk is kezdte felmondani a szolgálatot.

Apa óvodában (is) dolgozik. Edit néni egy táblát készíttetett, de elővett egy régebbit is, sőt, beszerzett egy mágneses változatot is. Mindegyiknek megvolt a maga funkciója, leginkább dicsért, de néha meg is rótt. A cél pedig az volt, hogy a pozitív oldalra kerüljön át a gyermek. És működött.

Egy kis utánajárás, konzultáció Anyával és a gyerekekkel és hamarosan a csemeték már táblázatok alapján tették a dolgukat. Egy napig!!! Amikor is nagylányom barátnője feltette azt a kérdést, hogy mi, szülők miért nem vagyunk rajta a táblázaton? Kihez viszonyítanak a gyerekek bármit is? Így sorra hívtam meg a barátokat, ismerősöket ötletelésre, mire megszületet a Családi Zseb-Pénz-Tár.

A jelen
A Táblázat szerint élünk, közösen elfogadott szabályok és feladatok alapján. Megszűntek a veszekedések, a gyerekek amint hazaérnek, már maguktól mesélik, hogy mi történt velük a nap során. Mindenki elvégzi a feladatát, ha mégsem, akkor nem mi, szülők, hanem a Táblázat büntet. Töltődnek a zsebek, gyűlnek a megtakarítások, a drága büfét felváltotta a közeli hipermarket. Fiunkat még mindig érdeklik a műszaki dolgok, de legalább már kér segítséget.

A jövő
Néhány barátunknak megtetszett a Táblázatunk, így kértek ők is belőle. Hasonló pozitív változásokról számoltak be, ezért mindenki számára szeretnénk elérhetővé tenni a Családi Zseb-Pénz-Tár motivációs társasjátékot, melynek alapja egy személyre szabható táblázat, ami magában foglalja a házirendet, a betartandó szabályokat és a tanulást, valamint kapcsolódik hozzá egy zsebpénzrendszer, mely akár már kisgyermekkorban megtaníthatja a pénzzel való bánás fontosságát. Itt nincs szükség bábukra, hiszen a játékosok maguk a család tagjai, akik a táblázatnak köszönhetően rendszert visznek a hétköznapjaikba.

Gyermekeink mondták
Vivi (14): “Megtanít arra, hogy mindenkinek vannak saját feladatai, amiket ha nem végzünk el, annak következményei lesznek, ugyanúgy, mint ahogy annak is, ha segítünk a másiknak.”
Luca (9): “Annak örülök a legjobban, hogy Anya és Apa nem veszekszik velem, mert a táblázatot használják, ha valamit nem csinálok meg.”
Levi (3): “Nem szeretem a szomorú fejeket!” 🙁

 

A megnyert összegből Családi Zseb-Pénz-Tár piacon való elindulását, és az elszámoló applikációt valósítanánk meg.

Ehhez viszont szükségünk van a “Like”-odra!!! Köszi!