Barangoló a művészetben

Főoldal Művészet Barangoló a művészetben
Szavazz Te is!
  •  
  •  

A múzeumokat még mindig túl sokan tartják rideg és unalmas helynek, ahol a képeket csendben, távolról szemléljük. Gyerekes családok számára ez nem igazán vonzó program. A múzeumpedagógiai foglalkozások résztvevői megtapasztalják, hogy ezt másképp is lehet, de az egyéni látogatók, gyerekekkel a múzeumba érkező családok többségének szintén segítségre lenne szüksége ahhoz, hogy a múzeumot saját és gyermekei örömére tudja használni.

A korábbi múzeumpedagógiai tapasztalataink alapján tisztában voltam azzal, hogy egy kiadvány a fenti célok eléréséhez önmagában kevés. Ezért a Barangoló programokon a könyv feladatait használjuk, de mindig átalakítva, hogy a program résztvevői megismerjék a módszert is: hogyan lehet kisajátítani, átalakítani, másképp kezelni egy műalkotást. Reményeink szerint a programon való részvétel után, a kiadvány segítségével ez már egyénileg is menni fog bárkinek. Így nem csak a kiadványt népszerűsítjük, hanem megpróbáljuk elősegíteni az egyéni múzeumlátogatás élményszerűbbé tételét is.

Fontosnak tartottam, hogy a kiadványhoz egy mai, divatos és ismert illusztrátor alkossa újra a magyar művészet remekeit. Nemes Anita (http://www.nemessis.hu/) illusztrátor kicsi kora óta kötődik a Magyar Nemzeti Galériához, sok időt töltött itt a családjával, majd később tiniként is gyakran időzött a múzeumban. A művészet és a helyszín szeretete miatt ő is szívügyének tekintette, hogy létrejöjjön a Barangoló. Nemes Anita a stílus és a korra jellemző sajátosságok megőrzésével alkotta újra a műtárgyakat, amihez így a kiadvány használói már bátrabban nyúlnak hozzá. Ők is kipróbálják a különböző festői stílusokat, és az elkészült rajzokat ugyanúgy, ahogy Anita a sajátjait, ők is magukénak érezhetik.

Fontos volt számunkra, hogy egy család minden tagja örömét lelje a Barangolóban, így az egészen kicsiktől kezdve, a kamaszokon át, a velük múzeumba látogató felnőtteket, szülőket, nagyszülőket is megcéloztuk. A célok között szerepelt azoknak az elérése is, akik nem Budapesten laknak. Ők nehezebben jutnak el egy budapesti múzeumba, de egy ilyen interaktív foglalkoztató könyvvel talán sikerülhet kedvet csinálni a múzeumlátogatáshoz.

A kiadvány segítségével egy kicsit szerettünk volna kilépni a múzeum falain kívülre is, hogy olyan helyszíneken is népszerűsítsük a múzeumba járást, ahol ez korábban nem volt szokás. A minden oldalpáron megtalálható a korszakról, a művészről és a technikáról szóló rövid művészettörténeti ismertető segítséget nyújt akár az otthoni, akár az iskolai keretek között való felhasználáshoz is. A képek vizuális világában való elmélyülést pedig a műtárgyakhoz szorosan kötődő feladatok segítik. Például Tihanyi Lajos: Tájkép toronyból című képéhez kapcsolódóan szó van Tihanyi nagybányai éveiről is, de a festményhez kapcsolódó feladat már Tihanyi későbbi stílusának megfelelően a modern képalkotás eszközeivel, geometrikus formákból alkottatja újra a kompozíciót. Így a gyerekek szinte észrevétlenül a kubizmus fogalmával is megismerkednek. Egy másik példa: a Pagony Könyvesboltban tartott foglalkozáson a gyerekek Rippl-Rónai József ”kukoricás” stílusával ismerkedtek meg, amit rögtön ki is próbálhattak egy másik festmény, Csontváry Kosztka Tivadar cédrusának átalakításakor. Ezekkel a feladatokkal elsősorban inspirálni szeretnénk a gyerekeket és a szülőket, hogy bátran válasszanak egyéni megközelítésmódokat a művészi alkotások feldolgozásához.

Akik először egy programon találkoznak a Barangolóval, azok a könyv segítségével egyénileg is folytathatják az itt megismert módszert. Akihez pedig elsőként a kiadvány jut el, kedvet kaphatnak a múzeumi látogatáshoz és a múzeumpedagógiai programokon való részvételhez.
Találkoztunk már egy olyan 7 éves kislánnyal, aki először a kiadványt kapta meg, színezte ki az oldalakat és emiatt jöttek el az anyukájával a Galériába, mert szerette volna megnézni az eredeti festményeket is.
A barangoló a Magyar Nemzeti Galériában és a Barnagoló a Kiscelli Múzeumban könyveket Varga Viola írta és Nemes Anita rajzolta.
A könyvet Varga Viola művészettörténész írta, aki a Szépművészeti Múzeum –
Magyar Nemzeti Galéria külsős múzeumpedagógusa. Régi álma volt egy interaktív,
művészetről szóló gyerekkönyv megírása, ami Nemes Anita illusztrációival
vált valóra. Anita, a Mome Tipo-n végzett, mint tervezőgrafikus, tipográfus.
Illusztrátorként később, a Budapestről készült grafikáival mutatkozott be.
Gyerekkori kedvence a Nemzeti Galéria, így a feladat számára is nagy öröm volt.