A hasnyálmirigy gyulladás kiegészítő diagnosztikája olcsón és fájdalommentesen

Főoldal Design és Tech A hasnyálmirigy gyulladás kiegészítő diagnosztikája olcsón és fájdalommentesen
Szavazz Te is!
  •  
  •  

Ha valakinek nagyobb evészet-ivászat után fájt a hasa, és csak kiadós pihenés segített rajta, miközben ételre-italra gondolni sem mert, lehet, hogy átélt egy kisebb hasnyálmirigy gyulladást.

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás során az emésztőenzimek egy része nem kerül a bélbe, hanem a szervezet saját szöveteit emészti nehezen mérsékelhető fájdalmak mellett. A hasnyálmirigy pusztulásának súlyos következményei vannak. Az ételek emészthetősége romlik, mert az emésztőenzimek termelése csökken. A beteg bűzös, zsíros, nagy mennyiségű székletet ürít. Cukorbetegség is kialakulhat, mert az inzulint termelő sejtek is a hasnyálmirigyben találhatóak, a pusztulás pedig ezeket is érinti. A hasnyálmirigy elégtelen működését két vizsgálattal ellenőrizhetik. Az egyiknél a székletet gyűjtik, homogenizálják és meghatározzák az emésztőenzim tartalmát. A fekális meghatározást nehezíti, hogy kivitelezése kellemetlenséget okoz a betegeknek és a laboratóriumi személyzetnek egyaránt. A mérés során a beteg napokig nem kaphatja meg a kezeléséhez szükséges külső emésztőenzim pótlást, mert ez zavarná az eredményt. A másik módszer beavatkozást igényel. A beteg torkán egy csövet bocsájtanak le a bélbe a hasnyálmirigy kivezető csövéig. Ezután teszttáplálékot juttatnak le, majd folyamatosan kiszívják a termelődő hasnyálat. Ebből szintén az emésztőenzim tartalmat határozzák meg. Ez az invazív módszer speciális, magasan képzett személyzetet és infrastruktúrát igényel.

A célunk egy gyors, olcsó, vizeletből elvégezhető mérés fejlesztése a hasnyálmirigy maradék funkciójának jellemzésére. A meghatározás lelke a kémcső falára vitt, a specifikus anyagot megkötő bevonat. A videón a mérés nagyon egyszerű, ennek ellenére a bevonat fejlesztéséhez high tech szükséges, a molekuláris biológia legújabb eredményeit használjuk fel hozzá.

A hasnyálmirigy épségét ellenőrző meghatározás fogyóeszköz szükséglete minimális, átlagosan felszerelt laboratóriumban egy asszisztens elvégezheti. A fent említett igen költséges vizsgálat kiváltásával az egészségügy megtakarítása jelentős lenne, a szakszemélyzet terhelése is csökkenne. Ez a diagnosztika módszer a beteg számára sem jelent megterhelést. Mivel a mérendő anyag specifikus emberre, az állati eredetű emésztőenzimmel történő kezelést sem kellene felfüggeszteni a meghatározáshoz.
Hatalmas előnye a módszernek, hogy siker esetén további technikai fejlesztés már nem szükséges, a klinikai vizsgálatokat követően diagnosztikai célra közvetlenül hasznosítható lenne. Egyszerűsége és költséghatékonysága miatt valószínűleg sokáig nem lehetne más módszerrel kiváltani.

A YouTube-on azt lehet megnézni, hogy milyen vizsgálatot lehetne kiváltani és kb. hogy lehet elképzelni az új módszert.

A kapott támogatást a metodika fejlesztésére fordítanánk, szükséges vegyszereket és anyagokat vásárolnánk belőle. A fejlesztéshez megfelelő tudással, tapasztalattal és mintával rendelkezünk.  A technikai hátteret munkahelyeink (egyetemek) biztosítják.